Διαφραγματική Αναπνοή / Διάφραγμα
Στο ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, μαθαίνουμε πώς να αναπνέουμε σωστά. Και σωστή αναπνοή σίγουρα σημαίνει καλύτερη υγεία.
Η αναπνοή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ζωή μας. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι μπορούμε να ζήσουμε αρκετές μέρες χωρίς τροφή και νερό αλλά χωρίς οξυγόνο χωρίς την ζωτική λειτουργία της αναπνοής μόνο 2 λεπτά.
Τι πραγματικά γνωρίζουμε όμως για αυτήν; Οι περισσοτέροι από εμάς απλώς αναπνέουμε, χωρίς ποτέ να σκεφτόμαστε τη διαδικασία της αναπνοής ή όταν την σκεφτόμαστε παρατηρούμε μόνο ότι ο εισπνεόμενος αέρας μεταφέρεται από τη μύτη ή το στόμα στους πνεύμονες. Συνήθως αγνοούμε ένα σημαντικό όργανο, το διάφραγμα, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μυς που κινεί ρυθμικά όλα τα όργανα.
Τι είναι το διάφραγμα και η διαφραγματική αναπνοή;
Τι σχέση έχουν το μυοσκελετικό μας σύστημα, τα ζωτικά μας όργανα και το κεντρικό νευρικό μας σύστημα με τη διαφραγματική αναπνοή;
Πως επηρεάζει αρνητικά ή θετικά την υγεία μας;
Το διάφραγμα είναι ένας θολωτός μυς με μορφή ομπρέλας που βρίσκεται κάτω από τα πλευρά μας, μεταξύ της θωρακικής και της κοιλιακής κοιλότητας. Συνδέεται με τρεις συνδέσμους με την καρδιά, και διαμέσου του τενόντιου τμήματός του διέρχονται η αορτή, η κοίλη φλέβα και ο οισοφάγος, επηρεάζοντας ζωτικά μας όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, το στομάχι, τα έντερα και το πυελικό έδαφος. Συνδέεται με μια σειρά μυών που ευθύνονται για τη σωστή λειτουργία του αυχένα, της μέσης και της λεκάνης μας. Στην πραγματικότητα έχουμε τρία διαφράγματα στο σώμα μας: το κρανιακό διάφραγμα (σκηνίδιο παρεγκεφαλίδας), το θωρακικό διάφραγμα που μόλις περιγράψαμε και το πυελικό διάφραγμα (διάφραγμα του πυελικού εδάφους). Αυτά τα τρία διαφράγματα κινούνται παράλληλα μεταξύ τους και η συμμετρική κίνησή τους είναι η βασική προϋπόθεση για τη σπλαχνική κίνηση και τη σταθερή κυκλοφορία των υγρών και του κυτταρικού μεταβολισμού.
Σκοπός της αναπνοής είναι η παροχή οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα και η αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα. Μετά τον καρδιακό μυ το διάφραγμα είναι ο πιο σημαντικός και ο πιο δυνατός μυς, καθώς και αυτός που κινείται περισσότερο μέσα στο σώμα. Λειτουργεί σαν αντλία συμπιέζοντας το ήπαρ, τη σπλήνα και το έντερο, έτσι ώστε το αίμα να ωθείται έξω από τα όργανα και να αποφεύγεται η συμφόρηση του αίματος. Η διαφραγματική δραστηριότητα διεγείρει τη κυκλοφορία του αίματος στην πυλαία φλέβα, στις κοιλιακές αρτηρίες και τις κοιλιακές φλέβες και οδηγεί το αίμα στο στήθος. Η μετακίνηση του αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία στο ήπαρ και τη σπλήνα προκαλείται περισσότερο από το διάφραγμα και λιγότερο από την καρδιά• το διάφραγμα επίσης διοχετεύει το λεμφικό υγρό προς το στήθος και συμπιέζει ρυθμικά τις εντερικές λάχνες, όπου μεταβολίζονται οι τροφές. Η ροή της χολής επίσης κατευθύνεται από τη διαφραγματική δραστηριότητα, επειδή συμπιέζει το ήπαρ εξασφαλίζοντας καλή αιματική ροή. Κατά τη διάρκεια της εισπνοής το διάφραγμα κατεβαίνει προς την κοιλιακή κοιλότητα, οι κατώτερες πλευρές ανυψώνονται και το αίμα εξέρχεται από τα σπλαγχνικά όργανα. Στην εκπνοή το διάφραγμα επανέρχεται στη θωρακική κοιλότητα και τα όργανα είναι έτοιμα να ξαναδεχθούν το αίμα. Εάν η αναπνοή γίνει ρηχή λόγω ανεπαρκούς κίνησης του διαφράγματος ή ιδιαίτερου στρες, επέρχεται συμφόρηση αίματος στο ήπαρ και στη σπλήνα.
Σε έναν υγιή οργανισμό, το διάφραγμα εκτελεί περίπου 18 κινήσεις το λεπτό.
Κινείται πάνω και κάτω περίπου 2,5 εκ. Αυτό σημαίνει περισσότερο από χίλιες διαφραγματικές συσπάσεις σε μια ώρα και περισσότερες από είκοσι πέντε χιλιάδες σε μια μέρα!
Εάν το θωρακικό διάφραγμα – μαζί με το κρανιακό διάφραγμα και το πυελικό διάφραγμα – δεν κινούνται συμμετρικά όπως αρμόζει, η δυσαρμονία, η ασυμμετρία επαναλαμβάνονται είκοσι πέντε χιλιάδες φορές την ημέρα. Αν η νοσηρή κατάσταση δεν διορθωθεί, αυτό σημαίνει ότι θα επαναλαμβάνεται μέρα με την ημέρα! Η επανάληψη της ασύμμετρης διαφραγματικής κίνησης εμποδίζει τα πεπτικά και τα απεκκριτικά όργανα να εκτελέσουν τη φυσιολογική τους λειτουργία, η αναπνοή δεν είναι φυσιολογική ή εμποδίζεται, το οξυγόνο δεν φτάνει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και επηρεάζεται αρνητικά η υγεία μας. Επομένως μια ασθένεια αρχίζει πολύ νωρίτερα από τα συμπτώματά της. Πόσο όμως ενημερωμένοι και ευαίσθητοι είμαστε στο να νιώθουμε τι συμβαίνει μέσα μας και να παρατηρούμε ενδεχόμενη δυσλειτουργία; Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να την προλάβουμε;
Όταν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή ζει κάτω από συνεχές άγχος.
Η βελτίωση της διαφραγματικής αναπνοής είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν υπάρχουν:
Όταν η ποιότητα της αναπνοής του ασθενή δεν λαμβάνεται υπόψη, πολλές θεραπείες παραμένουν ατελείς.